Over onze coaching

“Klimmen is de ultieme metafoor voor leven. Pas wanneer je vallen als wezenlijk onderdeel accepteert, is ware groei mogelijk.”

UIT JE HOOFD, IN DE ERVARING

In het klimmen word je (in meer of mindere mate) met de meest basale angsten geconfronteerd; De angst om te vallen en de angst om te falen.
Wanneer je met die angsten om leert gaan, kunnen ze je een gigantisch levend gevoel geven! De energie giert door je lijf en je bent 100% aanwezig in het moment. Het brengt je in contact met je kern. Met je kracht. Met dat wat écht belangrijk is. Genieten geblazen!

Maar angst kan (bewust of onbewust) ook aardig in de weg gaan zitten. En wanneer je om angst heen gaat bewegen, werkt dat averechts. Daardoor groeit angst juist. 

ANGST IS GEZOND

Misschien is het een geruststelling: je hoeft angst niet te overwinnen! Ze heeft een functie. Angst beschermt je. Je hoeft haar alleen te leren hanteren en reguleren. Rotsorg coaching kan je begeleiden in dit proces. 

Foto: Martin Fickweiler

Energie volgt gedachten

Veelal ervaren we onze gedachten als waarheden. Ze lijken onontkoombaar en oncontroleerbaar. Het kan zelfs zo ver gaan dat je je een slachtoffer voelt van je denken.
Maar! Je bent niet je gedachten. Je lijf kan vaak veel meer dan je hoofd je vertelt. Niet een gemis aan kracht of uithoudingsvermogen, maar het hoofd blijkt dan ook vaak onze grootste beperkende factor.

We hebben soms grote moeite de dingen te accepteren zoals ze zijn. Ook in het klimmen kun je dat merken. Klimmen laat zich moeilijk dwingen. De ene keer heb je razend veel zin, maar bak je er niets van. De andere keer ben je doodmoe of lichamelijk niet fit en klim je juist de sterren van de hemel. Vaak is het zo dat hoe minder verwachtingen we ervan hebben, hoe prettiger de ervaring is.
Leren loslaten dus, soms letterlijk. Maar dat is lastiger gezegd dan gedaan! Want vallen, en falen, doen we van nature liever niet. We streven perfectie na. Immers, je kunt alles bereiken als je maar wilt. Toch? The sky is the limit!

Dit kan leiden tot een enorme prestatiedruk. Het moeten voldoen aan hoge verwachtingen. We gaan onszelf steeds meer opleggen. Het moeten klimmen van een bepaald niveau bijvoorbeeld. 
Dit soort mentale constructen kunnen het genot in de beleving behoorlijk verstoren. Wanneer het niet lukt om dat niveau te bereiken, heeft dat een grote weerslag op je klimplezier.  
Maar niet alleen dat. Door teveel focus op de uitkomst, lekt er aandacht weg van het moment. Hierdoor is de gewenste uitkomst vaak niet haalbaar.

Wanneer je er daarentegen in slaagt meer in het moment te blijven en je volledig in te zetten, vergroot dat juist de haalbaarheid.

 

Het pad is het doel.

Soms zit je er zelf te dicht op, om een stap te kunnen zetten. Of weet je het allemaal wel, maar lukt het je niet goed deze kennis om te zetten naar handelen en verandering. Het kan dan heel erg helpen als iemand je op weg helpt. Voor het leren omgaan met valangst en faalangst in het klimmen biedt Rotsorg deze begeleiding. Het enige wat jij hoeft te doen is de eerste stap te zetten door contact met ons op te nemen!

Foto: Martin Fickweiler

Speelt (faal)angst ook buiten het klimmen een grote rol in je dagelijks leven? Kijk dan eens op de website van Buro Rotzorg voor diepgaandere coachingsmogelijkheden.